Miten kirkastaa seuraava ura-askel?Uratavoitekanvas on täällä!

Maailman muutostahdin kiihtyminen näkyy monella työpaikalla käytännössä siinä, että työnkuvat elävät koko ajan. Siinä missä ennen vanhaan siirryttiin laatikosta ja nimikkeestä toiseen, ollaan nyt jatkuvassa liikkeessä, vaikkei työnimike välttämättä vaihdukaan. Tämä tarjoaa tietenkin ihanasti mahdollisuuksia liikkua koko ajan kohti sitä, mikä kiinnostaa. Se voi myös olla todella haastavaa. Mahdollisuudet jaetaan niille, jotka osaavat niitä pyytää ja paketoida oman osaamisensa pätevän kuuloiseen muotoon. Huonommin valmistautuneet jäävät nuolemaan näppejään ja polkemaan paikalleen. Kyky paketoida oma osaaminen timmiin pakettiin on nykypäivän työelämätaitoja, mutta missä sitä oppisi?

Huutoosi on vastattu!

Rakensimme kirjoittajaystäväni Jenni Kankkusen kanssa kanvaasin uratavoitteen konseptointiin. Se ottaa vauhtia Alexander Osterwalderin Business Model Canvaksesta, mutta on täysin räätälöity tähän kontekstiin. Kanvaasin 12 rakennuspalikkaa ovat varsin yksiselitteisiä, mutta jos haluat tukea ajatustyöllesi, pääset katsomaan Uratavoitekanvasta käsittelevän YouTube-videoni klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

 

Mutta miksi ihmeessä olemme käyttäneet tuota ikivanhaa ura-sanaa? Eikös se ole hirveän epämuodikasta?

No onhan se. Mutta haluamme antaa sille uudelleensyntymän eli renessanssin. Työelämän poluista ja ammatillista kehitysmatkoista puhuminen on vastaliike maailmalle, jossa ura tarkoitti valmiiksi kynnettyjä polkuja organisaatiohierarkiassa etenemiseksi. Ja se vastaliike oli oikein paikallaan. Noita valmiiksikynnettyjä polkuja on yhä vähemmän, ja sitä paitsi organisaatiohierarkiaan kytketty eteneminen jakoi turhaan työntekijät menestyjiin ja luusereihin. Paikkoja oli rajoitetusti ja jos et saanut sellaista, sinut leimattiin häviäjäksi - tai no, ainakaan et saanut “uratykkien” nauttimaa arvostusta.

Maailmahan ei ole sellainen. Täällä on enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan aikaisemmin. Ja mikä ehkä sitäkin tärkeämpää, nuo mahdollisuudet eivät ole valmiiksimallattuja, vaan ne täytyy itse hahmottaa ja tehdä todeksi.

En halua puhua kehityspoluista, ammatillisista seikkailuista tai piknikeistä, koska se kuulostaa ihan lällyltä. Haluan muistuttaa, että täällä on paljon ihmisiä, joilla on valtava tohina päällä, vahva draivi oppia, kehittää ja aikaansaada merkittäviä asioita, mutta jotka eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneet organisaatiohierarkiasta. Ja nimenomaan näitä ihmisiä me tarvitsemme tässä ajassa, jossa ongelmat ovat valtaisat ja mahdollisuudet rajattomat.

Oma ura on se ura, jonka raivaat tähän maailmaan, omaa polkuasi kulkien.   (foto Samuel Silitonga)

Oma ura on se ura, jonka raivaat tähän maailmaan, omaa polkuasi kulkien.

Foto: Samuel Silitonga

 

Uratavoitekanvas

Sitten vielä se kanvas. Pääset lataamaan sen klikkaamalla kuvaa. Mukavia hetkiä oman elämän suunnittelun parissa!

Previous
Previous

Innostavan etäpalaverin muistilista

Next
Next

Koronan aiheuttama digiloikka on vasta tulossa