Koronan aiheuttama digiloikka on vasta tulossa  

Miljoona suomalaista siirtyi viime keväänä etätöihin eikä takaisin olla palaamassa ainakaan tänä syksynä. Muutosta on kutsuttu kaikkien aikojen digiloikaksi, eikä turhaan! Muutamassa viikossa Teamsit ja Zoomit saatiin kaikille käyttöön, viimeisetkin kamerattomat läppärit siirrettiin antiikkiromukopppaan ja koulut palastelivat opetuksen kotitehtäviksi, meeteiksi ja verkko-opetukseksi. Kehitys oli ällistyttävä ja osoitti vain, että meillä oli kaikki valmiudet tuohon muutokseen jo hallussamme. 

Väitän kuitenkin, että todellinen digiloikka on vasta tulossa 

Mietitäänpä hetki, mitä vaikutuksia etäelämällä on vähän pidemmällä aikavälillä. Työnantajat ovat jo nyt huomanneet, etteivät ne oikeastaan tarvitse suuria toimitiloja keskustassa. Työntekijät työskentelevät tehokkaammin kotonaan ja ovat varsin tyytyväisiä tilanteeseen (1). Työnantajat ryhtyvät irtisanomaan toimitilojaan tai ainakin pienentämään niitä (2). Ihmiset eivät enää tule keskustaan töihin, vaan jäävät asuinalueilleen päiviksi. Keskustassa ei enää tarvita yhtä paljon lounaspaikkoja, after work -baareja tai illallisravintoloita. Ei enää ole ihmisiä pistäytymään ohimennen vaatekauppaan tekemään heräteostoksia. Palvelut vähentyvät. Kaupungin syke laantuu ja vetovoima vähenee. 

New York näyttää esimerkkiä kuolemalla

Tämä kehitys on nyt jo nähtävissä New Yorkissa. New Yorkin Mid Townia on ryhdytty kutsumaan Ghost Towniksi. Tällä hetkellä ihmiset pääsääntöisesti saisivat palata toimistoilleen, mutta 90% on valinnut toisin. Kuuluisasta Time-Life Buildingistä, jossa on 8000 toimistopaikkaa, löytyy näinä päivinä 500 työntekijää.  Ihmiset muuttavat pois kaupungista joko sen ympäristöön tai muihin osavaltioihin. Asiat hoidetaan nykyään Zoomilla ja muualla on parempi elämänlaatu. Mellakat ja työttömyys ovat lisänneet New Yorkin turvattomuutta ja lapsiperheet haluavat pois. (3) Ilmastokin on mukavampi muualla. New Yorkin vuokrat ovat laskeneet ja uusien vuokrasopimusten määrä on alhaisin kymmeneen vuoteen (4). Noidankehä vain syvenee.  

Siellä missä ihmiset ovat, siellä kukoistaa

Mitä sitten tapahtuu siellä, missä ihmiset ovat? Kukoistus! Ihmiset asuvat mökeillään pidempään ja käyttävät siellä paikallisia palveluita. Lähiöiden palvelut voivat paremmin kuin nykytilanteessa voisi kuvitella. Täällä meillä päin paikallinen ravintolayrittäjä on saanut paljon uusia asiakkaita etätyöläisistä - siinä määrin, että hän palkkasi kaksi kesätyöntekijää apukäsiksi (5)

pexels-photo-2777898.jpeg

Ja sitten ihmiset ovat verkossa. Se näkyy tietenkin palveluissa. Verkkokauppa kasvoi toisen kvartaalin aikana 75% ja nousee yhä (6).  Jokaikinen asiantuntijapalveluita tarjoava siirtää osaamistaan joko verkkokursseiksi tai etäyhteyksien päähän. Webinaareja, podcasteja, Zoom-aamukahveja ja online-keikkoja on enemmän kuin koskaan. Enää ei tarvita live-tapaamista edes projektin kick offiin. Opimme rakentamaan fiilistä ja joukkuehenkeä myös Teamsissä. Lähettipalvelut kuljettavat skumpat ja muut tarjoilut osallistujien kotiovelle ennen tilaisuuden alkua, eikä illan venyminen pikkutunneille ruudun kautta seurustellen enää ole vain nörttilasten elämää. 

Entä huomenna?

Mihin tämä sitten tulee johtamaan? Arvatenkin lähettipalvelut esimerkiksi lisääntyvät.  Miten kuljettaa ostokset ja kick off -eväät nopeasti ja kustannustehokkaasti ihmisille? Voisi kuvitella, että paine drone-kuljetusten edistämiseen kasvaa. Pian meitä alkaa myös jurppia pienen koneen äärellä aamusta iltaan kykkiminen. Ruudut varmaan suurenevat, touch screenit voittavat hiiren, ja puheentunnistus näppäimistön. Smoke screenit vapauttavat ihmiset kyyristelevästä istuma-asennosta joku kaunis päivä. Lisätty todellisuus ei enää toteudu jonkun pienen ruudun kautta, vaan ympäröi meidät kokonaan. Digitalisaatio ei enää tarkoita teknologia härpäkkeen äärellä kyyristelyä vaan uudenlaista kulttuuria, elämäntapaa, joka on täysin digitaalisen teknologian mahdollistamaa, ja joka tulee vaikuttamaan myös fyysisten alueiden kehitykseen massiivisella tavalla. Se tulee olemaan se suuri digiloikka.

(1) https://yle.fi/uutiset/3-11342625

(2) Tein kyselyn suomalaisten työpaikkojen koronastrategioista ja asia nousi esiin vastauksissa. Linkki suomalaisten työpaikkojen koronastrategioita käsittelevään YouTube videoon: https://www.youtube.com/watch?v=Z_sGIiC-xs8&t=16s

(3) https://jamesaltucher.com/blog/nyc-is-dead-forever-heres-why/

(4) https://www.nytimes.com/2020/07/09/realestate/new-york-rents-fall-as-vacancies-rise.html, https://www.cnbc.com/2020/06/11/manhattans-empty-apartments-new-leases-plunge-62percent-in-may.html,

(5) https://hyvatyo.ttl.fi/tyoelaman-selviytymistarinoita/artikkelit/ravintoloitsija-suurin-tuli-on-se-asiakas-joka-tulee-ovesta

(6) https://www.vilkas.fi/verkkokauppaindeksi, https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006563019.html

Photo: Ali Pazani


Previous
Previous

Miten kirkastaa seuraava ura-askel?Uratavoitekanvas on täällä!

Next
Next

Apua nihkeisiin kokouksiin!