Oppimisen etua - kaikki jaksot
Tänä syksynä maailma on nähnyt Äidin ja tyttären 10 -osaisen podcast-sarjan nimeltään Oppimisen etua. Sarja on nyt päätöksessä tällä erää. Tässä alla on Sinulle kooste sarjan jaksoista ja linkki kuhunkin. Toivottavasti näistä on Sinulle iloa ja inspiraatiota!
JAKSO 1. Oppiva organisaatio: historia ja nykytila
Tässä jaksossa otimme aikamatkan oppivien organisaatioiden syntyyn ja kehitykseen Leenamaija Otalan johdolla. Mietimme, miksi oppiminen muuttui tärkeäksi työpaikoilla ja miten organisaatiot ovat muuttuneet samalla, kun maailma on pyörinyt eteenpäin. Miten yksilön vastuu omasta osaamisesta ja oppimisesta on kasvanut, ja miksi esihenkilöiden pitäisi olla oppimisen sparraajia?
Puhuimme myös siitä, miten työpaikoista voi tulla myös mahdollisimman hyviä oppimispaikkoja, joissa jokaisella on mahdollisuus, halu ja kyky kehittää työtään eteenpäin ja oppia samalla. Keskustelemme myös, miten organisaatioon voidaan luoda rakenteet ja toimintatavat, jotka tukevat oppimista. Ja tietysti mietimme, miksi ylimmän johdon kannattaa panna paukkuja ihmisten ja organisaation oppimiseen sekä vaalia organisaation oppimiskulttuuria.
Leenamaija ei kovin usein suostu puhumaan asioista henkilökohtaisesta näkökulmastaan, mutta tällä kertaa hän kertoi, miten on itse elänyt keskellä osaamisen johtamisen muuttuvaa paradigmaa ja saanut edistää sitä sekä konsulttina, opettajana että hallitustyön kautta.
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa .
JAKSO 2. Modernin oppivan organisaation rakennuspalikat: oppimisen infrastruktuuri
Oppimisesta on tullut jatkuvaa, ketterää ja itseohjautuvaa, mutta miten ihmeessä tuollaista oppimista johdetaan?
Sitä johdetaan oppimisen infrastruktuurin avulla.
Tässä jaksossa kävimme läpi oppimisen infrastruktuurin 7 osa-aluetta. Löytyvätkö ne kaikki teidän organisaatiostanne?
Keskustelimme oppimisen siirtymisestä osaksi työpaikkojen arkea sekä siitä, miten organisaation rakenteet voivat integroida työn ja oppimisen yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.
Käsittelimme myös esihenkilöiden roolia oppimisen johtajina sekä HR:n merkitystä oppivan organisaation rakentamisessa. Lisäksi pohdimme, kuinka ylimmän johdon sitoutuminen ja oppimiskulttuurin jatkuva kehittäminen voivat edistää organisaation menestystä.
Mitä rakenteita ja prosesseja tarvitaan, jotta työpaikoista tulee oppimisympäristöjä liiketoiminnan kehittämiseksi?
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 3. Oppiminen strategian toteuttamisessa, vieraana Anna-Mari Fagerström/Futurice
Tässä jaksossa sukellettiin syvälle oppimisen merkitykseen organisaation strategiassa yhdessä Anna-Mari Fagerströmin kanssa, joka johtaa Futuricen Strategy and Renewal -yksikköä. Futuricen on oltava koko ajan edellä asiakkaitaan. Siten oppiminen on koko liiketoiminnan ydin.
Erityiseen pureskeluun otimme OKR -mallin, jota Futuricella käytetään tekemisen ohjaamiseen. OKR on ketterä tavoitejohtamisen malli, jonka idea on asettaa strategiakautta lyhyempiä välitavoitteita ja oppia edelliskaudesta ennen seuraavan kauden tavoitteiden asettamista. Futuricella OKR -malli nähdään nimenomaan keinona yhdistää oppiminen ja liiketoiminta. Anna-Mari kertoi, miten he jatkuvasti kokeilevat erilaisia tapoja toteuttaa OKR-mallia juuri heille sopivalla tavalla, ja miten kyvykkyksien määrittely on auttanut yhdistämään arjen oppimisen ja strategisen tavoitteet toisiinsa.
OKR-mallin ohella Anna-Mari kertoi myös vinkkejä siihen, miten he ovat tuoneet uudenlaisia oppimisen rakenteita arkeen mahdollistaakseen tekoälykehityksessä perässä pysymisen ja siinä menestymisen.
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 4. Korkeakoulujen ja oppilaistosten muuttuva rooli
Tässä jaksossa tutkimme korkeakoulujen ja oppilaitosten muuttuvaa roolia oppimisen ekosysteemeissä, joissa itseohjautuvuus ja elinikäinen oppiminen ovat keskeisiä elementtejä. Tämä aihe on yksi Leenamaijan kestosuosikkeja ja hän on puhunut siitä toistuvasti monta vuotta.
Leenamaija korosti, että oppilaitosten pitäisi ehdottamasti ottaa sisällöllisten opintojen rinnalle oppimis- ja kehittämistaitojen opettaminen. Hänen mielestään korkeakoulut eivät ole enää pelkkiä tiedon jakamisen paikkoja, vaan ne voisuvat toimia laajempina oppimisympäristöinä, joissa kehitetään kriittistä ajattelua ja uusia taitoja elinikäiseen oppimiseen.
Näiden taitojen opettaminen olisi tärkeää opiskelijoille, mutta niitä voitaisiin tarjota myös yrityksiin!
Toisaalta taas yritykset voisivat tarjota opiskelijoille käytännön haasteita, jotka tukevat oppimista ja tuovat todelliset työelämän tarpeet ja kysymykset osaksi opintoja. Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö voisi kiihdyttää innovaatioita sekä nopeuttaa uusien tutkimustulosten tulemista yritysten hyödyksi. Tällainen yhteistyö rikastuttaisi molempia osapuolia ja loisi pohjaa tulevaisuuden menestykselle.
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 5. Lähijohtajien merkitys moderneissa oppivissa organisaatioissa
Tässä jaksossa pureuduimme johtamiseen ja erityisesti lähijohtajien merkitykseen itseohjautuvan ketterän oppimisen johtamisessa. Vieraanamme oli suomalaisen johtamistutkimuksen supertähti Ossi Aura. Ossi oli hiljattain julkaissut yhdessä Tomi Hussin kanssa raportin, joka käsittelee johtamisen ratkaisevaa merkitystä organisaatioiden oppimisen tukemisessa.
Jos ajattelit, etteivät itseohjautuvat asiantuntijat enää tarvitse tukea arjessa ja arjen oppimisessa, petyt Ossin sanomaan🙂 Esihenkilöiden rooli on nimittäin ratkaiseva, vaikka työelämässä vaaditaan yhä enemmän itseohjautuvuutta. Sama tulos nousi esiin myös Learning Advantage Barometrista 2023, jonka saat ladattua tästä .
Pohdimme Ossin kanssa myös, miten ylimmän johdon, keskijohdon ja lähijohtajien vastuut eroavat toisistaan, kun puhutaan oppimiskulttuurin johtamisesta. Ossilta tuli myös napakka selitys siihen, miksi oppiminen ja liiketoiminnan tavoitteet heiluvat harmillisen usein yhä irrallaan toisistaan!
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 6. Uudet osaamisen hallintajärjestelmät kaikille!
Modernit osaamisenhallintajärjestelmät ovat koko työyhteisön - eivät vain HRn tai ylimmän johdon työkalu. Itseoikeutettu vieraamme tähän aiheeseen oli Janne Ruohisto, oppimista koskevan suuren murroksen visionääri ja pääarkkitehti Skillhivessä– alustassa, joka on mullistanut käsityksemme osaamisen hallintajärjestelmistä.
Keskustelimme Jannen kanssa siitä, miten uudet järjestelmät eroavat perinteisistä HR-työkaluista, joissa osaamisen hallintaa on harjoitettu keskitetysti ja pääsääntöisesti työntekijöiltä suljetusti. Janne jakaa kokemuksiaan siitä, miten itseohjautuvuuteen perustuvat järjestelmät ja alustat voivat lisätä organisaation ketteryyttä ja oppimiskykyä.
Puhumme toki myös kipupisteistä: mikä on yleensä vaikeaa, kun organisaatiot ottavat käyttöön näitä uudenlaisia alustoja ja miten eri käyttäjäryhmiä kannattaa tukea käyttöönotossa? Minkälaisia ovat eri tasojen johtajien roolit – ylimmän johdon, keskijohdon ja lähijohtajien – oppimiskulttuurin rakentamisessa ja miten heidän toimintansa mahdollistaa tämän uudenlaisen oppimisen tavan.
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 7. Tekoäly oppimisen johtamisessa
Kun vieraamme, työelämäprofessori Lauri Järvilehto, kuuli, että podcast julkaistaan vasta 3 kuukautta tallennuksen jälkeen, hän meinasi nousta tuolistaan ja lähetä pois 😄 Tekoäly kehittyy niin nopeaa vauhtia eteenpäin, että väistämättä iso osa siitä, mitä hän tulisi sanomaan, olisi jo vanhentunut jaksoa julkaistaessa!
Senkin uhalla jakso on julkaistu. Se on tallennettu kesäkuussa 2024.
Lauri Järvilehto on monialainen visionääri, joka on ollut mukana kehittämässä oppimisratkaisuja aina Filosofian Akatemiasta Roviolle ja Aalto-yliopistoon. Lauri jakoi kokemuksiaan ja näkemyksiään siitä, miten tekoäly voi tukea niin ennakoivaa oppimista kuin ketterää työssä oppimista. Lauri nosti esiin konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi toimia oppimisprosessien automatisoijana, edistymisen seurannan välineenä ja uracoachina, joka auttaa työntekijöitä navigoimaan osaamisen kehittämisessä.
Sen lisäksi puhuimme laajemmin työn murroksesta ja luovasta asiantuntijatyöstä, jossa tekoälyn on nimenomaan inhimillisen arvonluonnin mahdollistaja. Tämä on meille kummallekin sydäntä lähellä oleva asia, ja oli mahtavaa päästä hihkuilemaan siitä yhdessä🙂
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 8. HR:n rooli verkko-oppimisessa ja tekoälyn maailmassa
Tässä jaksossa meillä oli vieraana meillä oli vieraana HR:n superammattilainen Mari Svahn Salomaa Yhtiöiltä. Hän on yksi niitä suomalaisia HR-johtajia, joiden ajattelussa työntekijäkokemuksen, jatkuvan oppimisen ja ammatillisen kehittymisen ja liiketoiminnan overläppi on jo pitkään ollut suuri. Jaksossa Mari kertoo, miten oppimisen johtaminen on muuttunut Salomaa Yhtiöillä niiden 8 vuoden aikana, jotka hän on ollut mukana. Salomaa Yhtiöt on tarkastelukohteena kiinnostava, koska monet uudet tuulet tulevat markkinointialalle ensimmäisenä, ja työntekijöille on aina ollut luontaista kehittää itseään jatkuvasti.
Jaksossa liikuttin sujuvasti ison kuvan ja arjen oppimiskäytäntöjen välissä ja Marin mieletön osaaminen ja lämminhenkinen olemus pääsevät hienosti esiin. Käsittelimme HR muuttuvaa roolia, kun työntekijät itseohjautuvasti hakevat sisältöjä verkko-oppimisalustoilta ja muualta internetistä, ja jonkun pitäisi varmistaa, että aikaa käytetään tarpeeksi ja oikeiden asioiden opiskelemiseen. Miten HR voi vastata työntekijöiden uusiin odotuksiin ja tarjota mahdollisuuksia oppia omalla tavallaan?
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 9. HR:n rooli verkko-oppimisessa ja tekoälyn maailmassa
Tässä jaksossa keskityimme oppimiskulttuurin rakentamiseen Siilin henkilöstöjohtaja Taru Salon kanssa. Siili tunnetaan inspiroivasta työympäristöstään ja aktiivisesta roolistaan työelämän kehittämisessä. Taru kertoi, miten HR voi olla keskeinen tekijä jatkuvan oppimisen tukemisessa ja työntekijöiden potentiaalin esiin tuomisessa erityisesti nopeasti muuttuvassa teknologia- ja tekoälyaikakaudessa.
Keskustelemme siitä, miten Siili on rakentanut oppimiskulttuuria käytännön toimilla, kuten laajoilla valmennusohjelmilla ja tekoälykoulutuksilla, jotka on suunnattu koko henkilöstölle. Taru avasi, miten HR voi ennakoida osaamistarpeita, tukea itseohjautuvaa oppimista ja tarjota yksilöllisiä kehitysmahdollisuuksia, kuten oppimisbudjetteja ja vertaisoppimisen rakenteita.
Pohdimme myös, miten HR voi olla muutosvoimana organisaatiossa ja rakentaa oppimista tukevan kulttuurin, jossa osaamisen kehittäminen on luonnollinen osa arkea. Miten HR voi ennakoida osaamistarpeita, hyödyntää teknologiaa oppimisprosessien tukena ja inspiroida organisaation jokapäiväistä oppimista?
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
JAKSO 10. Q&A: Miten määritellä strategisia osaamisia ketterästi?
Tämän jakso sisältö rakentui kuulijoidemme lähettämien kysymysten perusteella. Käsittelimme kolmea kysymystä:
1) Miksi ei enää kannata tehdä massiivisia keskitettyjä osaamiskartoituksia, vaan pallo annetaan tiimeille ja yksilöille oppimistarpeiden määrittelyyn?
2) Mistä yksilö sitten tietää, mitä pitää oppia?
3) Miten määritellä strategisia kyvykkyyksiä ketterästi, kun johdolla on niin vähän aikaa?
Keskustelumme polveili näiden kysymysten mukaisesti ja tarjosimme vinkkejä kuhunkin niistä.
Lopuksi juttelimme myös nuorempien ja kokeneempien työntekijöiden yhteistyön merkityksestä osaamisen täysimääräisessä hyödyntämisessä ja oppimis- ja kehittämistyön vaikuttavassa suuntaamisessa. Leenamaija innostui pitämään oikein palopuheen asiasta, ja käytti meitä esimerkkinä siitä, miten rikastavaa sukupolvien välinen yhteistyö voi olla.🙂
Olen tietenkin samaa mieltä! lisäksi on ollut erittäin merkityksellistä ja etuoikeutettua saada tehdä oman Äidin kanssa töitä ja luoda uutta ymmärrystä näin tärkeästä asiasta yhdessä.
Tässä linkki jaksoon youtubessa ja spotifyssa.
It’s a wrap, kuten englanniksi sanotaan. Lämmin kiitos siitä, että kuljit kanssamme tämän matkan!