Neurodivergenssin johtaminen: kilpailuetua inklusiivisella otteella

Neurodiversiteetistä puhutaan nykyään paljon – mutta valitettavan usein ongelmana, joka täytyy jotenkin „taklata” työpaikoilla. Minä kuitenkin väitän, että neurodiversiteetin menestyksekäs johtaminen tuo yrityksille valtavan kilpailuedun niin työntekijämarkkinoilla kuin innovaatioissa ja tuottavuudessa.

Miksi neurodiversiteetti on voimavara?

Neurodiversiteetti viittaa ihmisten luonnolliseen aivojen ja ajattelutapojen monimuotoisuuteen. Neurokirjo on oikeastaan jana, jonka ääripäät saattavat saada diagnoosin neuroerilaisuudesta, kuten ADHD:sta tai autismikirjon piirteistä. Todellisuudessa me kaikki olemme hieman erilaisia oppimistapojemme, vireystilamme ja työskentelytyyliemme suhteen. Kun opimme luomaan työpaikkoja, joissa erilaiset ihmiset voivat kukoistaa, saamme yrityksen käyttöön huomattavasti enemmän potentiaalia.

Neurodivergentit yksilöt voivat tuoda organisaatioon syvällistä asiantuntemusta, luovuutta ja omaperäisiä näkökulmia. Esimerkiksi henkilö, jolla on vahva kyky hyperfokusoitua, voi ratkaista monimutkaisia ongelmia tai tuottaa poikkeuksellista laatua yksityiskohtaisessa työssä. Toisaalta henkilöt, jotka pitävät vaihtelevista tehtävistä ja monityöskentelystä, voivat toimia erinomaisesti projektityössä ja dynaamisissa rooleissa.

Esihenkilön rooli neurodiversiteetin johtamisessa

Neurodiversiteetin johtaminen on pohjimmiltaan yksilöiden johtamista. Parhaat esihenkilöt ymmärtävät, että tiimin jokaisella jäsenellä on yksilölliset tarpeet ja vahvuudet. Esihenkilön tärkeimpiin taitoihin kuuluu osata kysyä: ”Miten sinä voit, ja mitä tarvitset tehdäksesi työsi hyvin?”

Neurodiversiteetin huomioiminen voi sisältää pieniä mutta merkittäviä muutoksia, kuten:

  • Työskentelyaikojen joustavuus: Onko tiimiläisesi aamuvirkku vai iltavirkku?

  • Tehtävien mukauttaminen: Tykkääkö hän hyperfokusoitua yhteen asiaan vai tehdä useita tehtäviä rinnakkain?

  • Oppimistyylien tukeminen: Kaipaako hän strukturoitua valmennusta vai oppiiko parhaiten omatoimisesti?

Kun ymmärrämme, miten kukin tiimiläinen toimii parhaiten, voimme luoda inklusiivisen työympäristön, jossa kaikilla on tilaa menestyä. Tämä ei pelkästään paranna yksilöiden hyvinvointia ja suorituskykyä – se kasvattaa myös koko tiimin tuottavuutta.

Kilpailuetua inklusiivisuudella

Organisaatiot, jotka omaksuvat neurodiversiteetin huomioivan johtamisen, erottuvat edukseen. Inklusiivisuus ei ole vain kaunis periaate, vaan konkreettinen strategia, joka houkuttelee osaajia ja sitouttaa heidät. Työympäristö, joka mahdollistaa erilaisuuden kukoistamisen, on vetovoimainen myös rekrytointimarkkinoilla. Neurodiversiteetti on myös innovaatioiden ja luovuuden moottori – erilaiset näkökulmat synnyttävät uusia ratkaisuja ja tuoreita ideoita.

Mitä enemmän opimme käyttämään tekoälyä hyödyksi ja tietotyö muuttuu luovaksi asiantuntijatyöksi, sitä tärkeämpää meidän on ymmärtää, miten erilaiset aivot toimivat ja miten niitä johdetaan.

Missä voit aloittaa?

Jos haluat pohtia aihetta lisää, aloita vaikkapa klikkaamalla tuoreeseen haastatteluni Jenni Kallion kanssa. Videossa käsittelemme muun muassa:

  • Mitä neurodiversiteetti tarkoittaa ja miksi se on työelämässä tärkeää

  • Miten neurodiversiteetti voi tuoda kilpailuetua organisaatioille

  • Konkreettisia vinkkejä neurodiversiteetin huomioimiseen työpaikoilla

Katso video klikkaamalla kuvaa.

Haastattelussa käsittelemme muun muassa:

  • Mitä neurodiversiteetti tarkoittaa ja miksi se on työelämässä tärkeää

  • Miten neurodiversiteetti voi tuoda kilpailuetua organisaatioille

  • Konkreettisia vinkkejä neurodiversiteetin huomioimiseen työpaikoilla



Jenni oli vastikään haastateltavana myös Ilona Rauhalan podcastissä, jonka löydät täältä.

Neurodiversiteetti ei ole este, vaan mahdollisuus. Rakennetaan työpaikkoja, joissa erilaiset ihmiset voivat kukoistaa ja tuoda parhaat puolensa esiin.

Ps. Jos tämä on aihe, jota haluat työstää työpaikallasi, Jenni Kallion löytää: osoitteesta Jenni.kallio@hyped.fi & www.yhteydenalkemia.fi


Previous
Previous

Mikä kenenkin hommaa on - eli oppimisen johtamisen vastuut eri johtotasoilla

Next
Next

Mikä ihmeen LITFOW ja miten se liittyy ketterään oppimiseen?