Klovnin Opit Työhyvinvointiin – Yhteys, Leikki ja Mielihyvä

Työelämän kiireessä ja tehokkuusvaatimusten keskellä meillä saattaa unohtua, miksi olemme täällä: elääksemme merkityksellistä, iloa tuottavaa ja yhteisöllistä elämää. Mutta voisiko klovni opettaa meille, miten olla paremmin läsnä työssä ja elämässä?

Arvaat varmasti, että vastaan tähän kyllä! Tässä vähän perusteluja.

Miksi Klovnit Voivat Opettaa Meille Hyvinvointia?

Klovneria saattaa aluksi kuulostaa kevyeltä viihteeltä, mutta itse asiassa sen taustalla piilee syvällisiä viisauksia elämästä. Klovni on aidosti läsnä, rehellinen omille tunteilleen ja valmiina reagoimaan kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu. Klovnit eivät piiloudu roolien taakse, vaan he kohtaavat itsensä ja yleisönsä rohkeasti sellaisina kuin ovat – paljaina ja haavoittuvina. Tämä rohkeus ja aitous ovat elementtejä, joita myös työelämässä tarvitaan.

Klovneriassa on kolme osa-aluetta: yhteys, leikki ja mielihyvä. Mitä enemmän opiskelen ja mietiskelen niitä, sitä enemmän minusta tuntuu, että ne ovat myös avaimet hyvää elämään ja hyvään työelämään. Lisäksi niillä on valtavasti annettavaa ihmisten johtajille. Puhutaan siitä toisen kerran ja keskitytään nyt hyvän työelämän ja hyvän työyhteisön näkökulmaan.

Käytän mukana myös ranskankielisiä termejä kahdesta syystä: 1) Olen opiskellut klovneriaa Ranskassa ja sitä ennen käynyt lapsena ranskankielisen peruskoulun. Nämä sanat tuntuvat minulle tutuilta ranskaksi. 2) Ranskankieli tuo asiaan vähän tähtipölyä, ja tähtipöly on aina hyväksi :)

Complicité – Yhteys

Työyhteisössä me usein toimimme roolien kautta. Olemme pomoja, alaisia, asiantuntijoita tai projektipäälliköitä. Näiden roolien taakse on helppo piiloutua ja kadottaa yhteys toisiimme – ja itseemme. Klovneriassa yhteys on kuitenkin kaiken ytimessä. Klovni on yleisönsä kanssa läsnä ja luo yhteyden, joka syntyy aidosta vuorovaikutuksesta ja haavoittuvuuden näyttämisestä.

Työyhteisössä aito yhteys tarkoittaa että uskallamme olla inhimillisiä: iloita yhdessä onnistumisista, näyttää haavoittuvuutemme ja heikkoutemme ja kohdata toiset aidosti. Se ei ole helppoa, mutta kun uskallamme astua roolien ulkopuolelle, pystymme kannattelemaan toisiamme aivan eri tavalla, pelaamaan vahvuuksillamme eli rakentamaan parhaan mahdollisen version tiimistämme, opimme virheistämme ja uskallamme yrittää isommin.

Le jeu – Leikki

Leikki kuuluu kaikille, myös aikuisille. Klovnille leikki on elämän perusmuoto, tapa olla vuorovaikutuksessa maailman kanssa. Työelämässä leikki voi tarkoittaa sitä, että otamme työmme vakavasti, mutta emme itseämme. Leikki antaa tilaa luovuudelle ja yhteiselle luomisen ilolle. Se auttaa myös näkemään asiat uudesta näkökulmasta ja löytämään ratkaisuja tilanteisiin, joissa vakava asenne ei riitä.

Leikin avulla voimme kokeilla uusia tapoja toimia ja ilmaista itseämme. Se auttaa irtautumaan rutiineista ja antaa luvan epäonnistua, mikä on edellytys oppimiselle ja kehittymiselle. Työstä tulee leikin kautta enemmän kuin pelkkä velvollisuus – siitä tulee merkityksellinen osa elämäämme.

Hyvää työhön kuuluu myös lepo. Leikki muistuttaa siitä, että myös työllä pitää olla alku ja loppu. Jos leikki ei koskaan lopu, se muuttuu puisevaksi vankilaksi eikä mikään enää tunnu miltään.

Plaisir – Mielihyvä

Elämän kuuluu tuntua hyvältä! Se on paljon sanottu tässä luterilaisen perinteen kurjistamassa kulttuurissa, mutta näin se vaan on!

Kun teemme asioita, jotka tuottavat meille iloa, se heijastuu kaikkeen toimintaamme. Klovnille mielihyvä tarkoittaa hetkessä elämistä ja pienistä asioista nauttimista. Se on läsnäoloa, jossa jokainen hetki on arvokas ja elämisen arvoinen.

Työelämässä mielihyvää voi löytää pienistä, arkisista asioista: siitä, kun työkaveri nauraa vitsillesi, kahvitauon rentouttavasta hetkestä tai siitä, kun projekti valmistuu ja voitte iloita yhdessä hyvin tehdystä työstä. Mielihyvän ja nautinnon hetkiä on syytä myös luoda aivan tieten tahtoen ja antaa mielihyvän tunteen ohjata elämän valintoja. Mielihyvän kautta elämästä ja työstä tulee taidetta.

Työhyvinvointi Klovnin Keinoin

Klovnin opit työhyvinvoinnista eivät ole vain teoriaa, vaan ne tarjoavat konkreettisia työkaluja ja asenteita, joilla voimme parantaa omaa ja työyhteisömme hyvinvointia. Uskalla kohdata itsesi ja toiset aidosti, suhtaudu työhön leikillisyydellä ja etsi iloa arjen pienistä hetkistä. Näin voimme löytää uudenlaisen tasapainon, jossa työ ei ole vain suorittamista, vaan merkityksellinen osa elämäämme.

Lopulta kyse on siitä, että uskallamme ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistamme ja tehdä työstämme – ja elämästämme – sellaista, että voimme nauttia siitä. Klovnina oleminen voi opettaa meille paljon siitä, miten olla ihmisiä – ei vain työssä, vaan myös elämässä.

Previous
Previous

Kohti inhimillistä arvonluontia

Next
Next

Rakastetuimmat työpaikat korostavat toimintatapoja johtamisen sijaan